Varoitan, tässä tekstissä voi olla saarnan ominaispiirteitä.

Ensinnäkin, mikä on ponisyöpä? Myrskytär on jo sen hyvin kotisivuillaan kertonut, kuvin ja sanoin. Sinne pääset tästä.

Vastaan tässä lyhyesti omin sanoin muutamaan kysymykseen. Nämä ovat täysin omiani, mutta parin kolmen vuoden ponistelun kokemuksella olen todennut nämä asiat. Toivotaan että tästä on jollekkin hyötyä.

Mikä on ponisyöpä? Ponisyöpä on kosmeettinen haitta, ruskeita pisteitä ponin kehossa, jota ei saa "parannettua" eli poistettua. 

Mistä ponisyöpä aiheutuu? Aika, kosteus, bakteerit. Ponisyöpä on muovin hajoamisprosessi. Kosteat ja likaiset olosuhteet vauhdittavat prosessia.

Miten voin estää ponisyöpää tulemasta? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: jos kostutat ponin tai se kastuu (myös harjas lasketaan tähän mukaan, eli jos stailaat hiuksia niin pää pois!), avaa poni ja anna sen kuivua rauhassa usea vuorokausi.

Avaa poni? Mitä se tarkoittaa? Pään irroittamista (samalla usein poistetaan myös häntä ja mahdollinen ruosteinen prikka)

Eikö ponin arvo laske jos se avataan? Laskee joidenkin mielestä. Mutta itse siedän ennemmin avatun ponin kuin ruskeat ponisyöpäpilkut.

Milloin ponia ei tarvitse avata? Kun pyyhkäiset ponia nihkeällä rätillä etkä kastele sen harjasta. Märkä rätti on siinä ja siinä, itse mieluummin sitten avaan varmuuden vuoksi.

Tuossa oli oma mielipiteeni ponien kunnostuksen ja pesun ja ponisyövän osalta, keräilyn alussa tein kaiken niin väärin että nyt ihan hävettää. Mitä mieltä sinä olet? Avaatko poneja, entä liimaatko niitä takaisin kiinni vai annatko ponin pään olla?